Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Su Yönetimi; Yerel ve Küresel Riskler, Sakarya Örneği” konulu bir konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş katıldı. Dünyada ve Türkiye’de su yönetimi ile bu kapsamda ortaya çıkan su sorunları konularında öğrencilere bilgiler veren Keleş, dünya nüfusunun hızla arttığını, bu nedenle küresel su kullanımı bakımından çok ciddi sorunlar yaşanabileceğini ifade etti. İçme suyuna erişim bakımından kirlenmiş suların arıtılması, tarımsal sulama, su havzalarının kirletilmesi gibi konularda önlem alınmadığı takdirde ciddi sorunlar yaşanacağının altını çizen Keleş, su sorununun gittikçe öne çıkmasının da önemli bir yönetim riski oluşturduğunu kaydetti.
Dünya Su Forumu gibi küresel organizasyonların bu konuda gittikçe önem kazandığını belirten Keleş, Sakarya’nın su yönetimi konusunda da 2065 yılı ve sonrası ile ilgili nüfus ve endüstriyel trendlerinin, kurulacak olan organize sanayiler ve buna bağlı olarak gelişecek nüfus ihtiyaçlarının hesaplandığını söyledi. Sakarya’nın nüfusunun bu yıllarda 2 milyona ulaşacağını hesapladıklarını aktaran Keleş, su yönetimi konusunda mevcut kapasite dikkate alınarak alternatif bazı çalışmaları yaptıklarını anlattı. Keleş, Sakarya’nın mevcut kapasitesinin ağırlıklı olarak Sapanca Gölüne bağlı olduğunu belirterek, bunu azaltmak için Akçay ve Çamdağı barajlarının yapımına başlandığını, bu projelerin de ekosisteme zarar vermeyecek şekilde hazırlandığını sözlerine ekledi.